Cum sa fac?  
Cum sa fac ca afisarea unei intrebari sa fie conditionata de raspunsul ales pentru o intrebare anterioara? De exemplu, intrebarea “Beneficiati de pachetul de asigurari oferit angajatilor nostri?” sa fie afisata numai daca raspunsul la intrebarea “De cat timp lucrati in cadrul firmei noastre?” este “De peste 2 ani”.
R: Utilizati o intrebare cu afisare conditionata pentru a rezolva aceasta situatie. Intrebarea conditionata poate fi definita numai in cazul in care aveti cel putin o intrebare urmata de un element pagina noua aflate inaintea intrebarii cu afisare conditionata. In cazul in care chestionarul dumneavoastra indeplineste aceste conditii, creati intrabarea dorita. Apoi, din panoul “Conditie afisare” al paginii de detalii ale intrebarii selectati intrebarea care o conditioneaza si conditia de afisare.
Cum sa fac un filtru pentru raport filtrat?
R: Pentru a crea un filtru pentru raportul filtrat:
  1. Accesati analiza rezultatelor efectuand clic pe butonul corespunzator din ecranul “Sumar chestionar”.
  2. Accesati panoul “Raport filtrat” din ecranul “Raportare”.
  3. Efectuati clic pe butonul “Creare filtru”. Va fi afisat ecranul “Definire filtru”.
  4. Dati o denumire si o descriere filtrului, pentru a-l deosebi de celelalte filtre.
  5. Alegeti apoi criteriile de filtrare a rezultatelor.
  6. Salvati filtrul creat, apoi aplicati-l.
Cum folosesc raportul crosstab?
R: Raportul crosstab permite analizarea rezultatelor unei intrebari in functie de rezultatele altei intrebari. Acest raport se aplica atunci cand doriti sa aflati raspunsul la intrebari asemanatoare cu: ”Cum apreciaza cumparatorii din diferite categorii de varsta produsul nostru?” sau “Care este structura pe sexe a categoriilor de virsta?”. Pentru a crea un raport crosstab:
  1. Accesati analiza rezultatelor efectuand clic pe butonul corespunzator din ecranul “Sumar chestionar”.
  2. Accesati panoul “Raport crosstab” din ecranul “Raportare”.
  3. Selectati cele doua intrebari pe baza carora se va genera raportul.
  4. Efectuati clic pe butonul “Generare raport crosstab” si veti avea raportul pe care il doriti.
Pentru acest tip de raport puteti crea filtre, similare cu filtrele raportului filtrat.
Cum pot sa vad cum va arata chestionarul care va fi completat de respondenti?
R: Pentru a vizualiza chestionarul definit de dumneavoastra, accesati-l din lista chestionarelor. Din ecranul “Sumar chestionar”, efectuati clic pe link-ul “Previzualizare chestionar”. Va fi deschisa o noua pagina care contine chestionarul in acelasi format cu acela pe care il vor completa respondentii.
Cum pot sa stabilesc inceperea perioadei de completare a unui chestionar?
R: Stabilirea momentului de incepere a perioadei de completare a unui chestionar are loc atunci cand efectuati clic pe butonul “Start completare”. Va fi afisat ecranul “Start si stop completare”. In acest ecran efectuati clic pe butonul “Start completare” pentru a incepe acum perioada de completare. In cazul in care doriti sa programati inceperea perioadei de completare pentru o data din viitor, alegeti “Start cumpletare automat” si selectati data la care se va efectua.
Cum pot sa stabilesc incheierea perioadei de completare a unui chestionar?
R: Stabilirea momentului de incheiere a perioadei de completare a unui chestionar are loc atunci cand efectuati clic pe butonul “Stop completare”. Va fi afisat ecranul “Start si stop completare”. In acest ecran efectuati clic pe butonul “Stop completare” pentru a incheia acum perioada de completare. In cazul in care doriti sa programati incheierea perioadei de completare pentru o data din viitor, alegeti “Stop completare automat” si selectati data la care se va efectua.
Cum pot sa modific un chestionar dupa actionarea butonului “Start completare”?
R: Dupa ce a avut loc startarea completarii chestionarului, detaliile intrebarilor si ale elementelor de formatare definite mai pot fi modificate numai in cazul in care nu afecteaza structura (tipul si numarul variantelor de raspuns in cazul intrebarilor nu pot fi modificate). De asemenea, pot fi modificate detaliile si antetul chestionarului si pot fi inserate elemente de formatare aditionale. Dupa startarea completarii chestionarului nu pot fi efectuate urmatoarele actiuni:
  creare intrebare
  import intrebari
  stergere si duplicare intrebare sau element de formatare
Cum pot avea acces la rezultatele chestionarului?
R: Rezultatele chestionarului sunt disponibile in timp real, pe masura ce se primesc raspunsurile. Le puteti accesa din pagina “Sumar chestionar”, efectuand clic pe butonul “Analizare rezultate”. In plus, fata de raspunsurile individuale sunt accesibile trei tipuri de rapoarte care faciliteaza interpretarea rezultatelor:
  Raport simplu – prezinta pentru fiecare intrebare in ce masura a fost aleasa fiecare varianta de raspuns. Exemplu: La intrebarea “Ati cumparat unul din produsele noastre?” 30% au raspuns “Da”, 70% au raspuns “Nu”.
  Raport filtrat - similar cu raportul simplu, permite in plus definirea de criterii pe baza carora sa fie analizate rezultatele. Exemplu: “Ce marca audio prefera studentii?”
  Raport crosstab - Permite analizarea rezultatelor la o intrebare in functie de rezultatele unei alte intrebari.Exemplu: ”Cum apreciaza cumparatorii din diferite categorii de varsta produsul nostru?”
Cum pot realiza o analiza a datelor, mai aprofundata decat cea permisa de cele 4 tipuri de rapoarte?
R: Pentru a realiza diverse statistici, respectiv rapoarte mai detaliate, kestionare.ro va ofera posibilitatea de a exporta baza de date asociata chestionarului in format .csv. Pentru aceasta, selectati optiunea "Export" din pagina "Sumar chestionar", alegeti denumirea si locatia fisierului ".csv" si salvati-l. Acest fisier va putea fi utilizat sau importat in alte programe pentru o analiza statistica avansata.
Cum pot avea acces la chestionar respondentii care nu au acces la Internet?
R: Chestionarul poate fi completat pe hartie de catre respondentii care nu au acces la Internet. Chestionarul va fi imprimat, apoi exemplarele imprimate ale chestionarului vor fi completate pe hartie. Completarile chestionarului vor fi inregistrate si vor fi luate in considerare pentru analiza rezultatelor la fel ca si raspunsurile primite online. Raspunsurile pe hartie vor fi inregistrate astfel:
  1. Accesati chestionarul efectuand clic pe denumirea sa din lista.
  2. Efectuati clic pe butonul “Raspunsuri de pe hartie”.
  3. Efectuati clic pe butonul “Adaugare completare”.
  4. Dati o denumire completarii introduse, apoi selectati raspunsurile de pe hartie corespunzatoare fiecarei intrebari din chestionar.
Cum pot imprima chestionarul?
R: Chestionarul poate fi imprimat in felul urmator:
  1. Accesati chestionarul pe care doriti sa-l imprimati din pagina “Chestionarele dv.”.
  2. Pentru imprimare, efectuati clic pe link-ul “Imprimare chestionar” din dreapta ecranului “Sumar chestionar”.
  3. Definiti un antet pentru chestionarul imprimat, apoi efectuati clic pe butonul “Afisare varianta de imprimare”.
Chestionarul este exportat intr-un fisier in format PDF, care este deschis automat. Pentru finalizarea imprimarii, utilizati optiunea “Print” din meniul “File” al “Acrobat Reader”. Este necesara instalarea “Acrobat Reader” pentru finalizarea actiunii de imprimare a unui chestionar.
Cum pot folosi un chestionar a carui completare a fost stopata?
R: Un chestionar a carui completare a fost stopata poate fi reutilizat. Puteti crea un nou chestionar pornind de la acesta sau puteti importa unele intrebari pentru a fi utilizate in chestionare noi.
Cum pot sa aflu cine a completat chestionarul?
R: Numele respondentului poate fi stiut numai in cazul in care chestionarul este cu invitare prin email si s-a stabilit ca, din punctul de vedere al confidentialitatii, respondentii sunt cunoscuti. In situatia precedent descrisa, panoul “Raspunsuri individuale” din ecranul “Raportare” cuprinde numele respondentilor asociate cu raspunsurile lor. In orice alta situatie, raspunsurile sunt anonime.
Cum pot schimba pozitia intrebarilor in chestionar?
R: Puteti schimba pozitia intrebarilor si a elementelor de formatare in felul urmator:
  1. In lista de intrebari a chestionarului efectuati clic in casutele de bifare corespunzatoare intrebarilor sau elementelor speciale pe care doriti sa le mutati.
  2. Efectuati clic pe actiunea “Mutare elemente”.
  3. Selectati noua pozitie din pagina aparuta in urma actiunii anterioare, apoi efectuati clic pe butonul “OK”.
Ce sunt elementele de formatare?
R: Orice obiect din interiorul chestionarului care nu este o intrebare se numeste element de formatare. Elementele de formatare pe care le puteti insera intr-un chestionar sunt: imagine, pagina noua, sectiune, spatiator si text descriptiv. Elementele de formatare sunt utilizate pentru a imbunatati aspectul chestionarului, pentru a grupa intrebarile sau pentru a insera text suplimentar cu rol explicativ sau descriptiv. Nu este necesara utilizarea elementelor de formatare intr-un chestionar, dar este recomandata.
Cum utilizez in mod corect elementele de formatare?
R: Imaginea, sectiunea, spatiatorul si textul descriptiv pot fi folosite fara restrictii, in realizarea chestionarului. Pentru pagina noua apar mici restrictii atunci cand in cadrul chestionarului exista conditionari la afisarea unor intrebari. In aceasta situatie intrebarea al carei raspuns conditioneaza afisarea unei intrebari ulterioare si intrebarea conditionata trebuie sa se afle pe pagini diferite, altfel spus, intre cele doua intrebari trebuie sa existe cel putin un element pagina noua.
Cum pot sa configurez accesul la chestionar pentru completare?
R: Pentru a configura accesul respondentilor la chestionar:
  1. Accesati ecranul “Sumar chestionar” efectuand clic pe denumirea chestionarului din lista.
  2. Efectuati clic pe butonul “Definire respondenti”.
  3. In ecranul “Acces respondenti” alegeti configurarile pe care le doriti pentru “Invitare prin email” sau “Link in pagina web”.
Cum pot sa definesc respondentii?
R: Puteti defini respondentii in modul urmator:
  1. Accesati ecranul “Sumar chestionar” efectuand clic pe denumirea chestionarului din lista.
  2. Efectuati clic pe butonul “Definire respondenti”.
  3. In ecranul “Acces respondenti” alegeti “Invitare prin email”.
  4. Efectuati clic pe butonul “Definire invitati”.
  5. Adaugati invitati din ecranul “Invitati chestionar” sau importati adresele din “Carnetul de adrese”.
Cum pot sa definesc mesajul care va fi trimis respondentilor prin email?
  1. Accesati ecranul “Sumar chestionar” efectuand clic pe denumirea chestionarului din lista.
  2. Efectuati clic pe butonul “Definire respondenti”.
  3. In ecranul “Acces respondenti” alegeti “Invitare prin email”.
  4. Efectuati clic pe butonul ”Definire mesaj”.
  5. Definiti mesajul potrivit in ecranul “Definire mesaj email de invitare”.
Cum pot sa sterg un chestionar?
R: Pentru a sterge un chestionar, accesati ecranul “Sumar chestionar” corespunzator, apoi efectuati clic pe link-ul “Stergere chestionar” aflat in dreapta ecranului.
Cum pot sa reutilizez intrebari dintr-un chestionar existent?
R: Daca doriti sa reutilizati intrebari din chestionare predefinite, parcurgeti urmatorii pasi:
  1. Accesati ecranul “Sumar chestionar” efectuand clic pe denumirea chestionarului din lista.
  2. Efectuati clic pe butonul “Definire intrebari”.
  3. Efectuati clic pe butonul “Import intrebari din alt chestionar”.
  4. Selectati un chestionar predefinit din cele aflate in lista, apoi efectuati clic pe butonul “Continuare”.
  5. Selectati intrebarile pe care doriti sa le importati, apoi efectuati clic pe butonul “Continuare”. Intrebarile selectate vor fi copiate in chestionarul dumneavoastra.
Cum pot sa fac o copie a unui chestionar existent?
R: Pentru a face o copie a unui chestionar predefinit trebuie sa creati un chestionar nou efectuand clic fie pe butonul “Creare pe baza unuia din chestionarele dumneavoastra existente”, fie pe butonul “Creare pe baza unui chestionar din biblioteca Kestionare.ro”. Selectati apoi unul din chestionarele predefinite si efectuati clic pe butonul “Continuare”. Salvati chestionarul. In acest fel, ati obtinut o copie a chestionarului predefinit.